Nye Veier Magasin | 1. DERFOR ER BERGEN HAVBYEN
413
page-template-default,page,page-id-413,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DERFOR ER BERGEN HAVBYEN

Sjømat, shipping og offshore energi er norske næringsklynger i verdensklasse, og Bergen er det eneste stedet hvor alle disse er tungt representert. Det gjør Bergen til havbyen. Samlet utgjør disse blå klyngene en «Ocean Industry» – en superklynge som genererer enestående kunnskap og innovasjon. Det betyr mye for byen og regionen, og det betyr mye for en hel verden som er avhengig av at havet høstes på en bærekraftig måte. Statsminister Erna Solberg valgte da også Bergen da startskuddet gikk for regjeringens inter-nasjonale havstrategi.

 

Havbyen Bergen inkluderer også sterke bedrifter og fagmiljøer i nære kystkommuner. Regionens sammensatte kompetanse gir unike fortrinn i det grønne skiftet på veien mot fornybarsamfunnet. Innovative løsninger innen havbruk, elektrifisering av skip og offshoreinstallasjoner vil være avgjørende bidrag fra Bergen og Vestlandet. Her har vi også naturgitte forutsetninger for å bli best i verden på havvind, i pakt med den globale omstillingen til bærekraftig energi.

Flere av verdens største og ledende selskaper innen akvakultur har sine hovedkontorer i Bergen. Sjømatklyngen i bergensregionen representerer 18000 ansatte. Mer enn 1000 havforskere gjør dessuten Bergen til et av klodens ledende marine kompetansemiljøer. Bergen har også noen av verdens sterkeste marine forvaltningsmiljøer. Rundt alle disse vokser små og store selskaper frem, preget av gründerånd, innovasjonslyst og høyteknologisk kunnskap.

 

Norge ligger helt i teten når det gjelder bærekraftige metoder for dyrking av havet. Sjømatnæringen har sine utfordringer, som lakselus og rømt oppdrettsfisk. Nettopp derfor er våre forskningsmiljøer så viktige. Og nettopp derfor er det så viktig at vår teknologikunnskap fra shipping og olje og gass tas i bruk for å finne nye løsninger. Dette krever tett samspill mellom næringen, 
forskings- og forvaltningsorganene og politiske myndigheter.

 

Utenfor kysten av Vestlandet har vi Europas beste vindressurser.  Det kan gi oss bærekraftig energi som produserer 100 ganger mer enn det norsk vannkraft gjør i dag.  Det vil også skape betydelig flere arbeidsplasser for norske aktører enn vindmøller på land gjør. Norge er allerede blant de beste på produksjon av offshore understell som også kan benyttes til vind, og vi har shippingkompetanse til å betjene anlegg i Nordsjøen. Derfor bør våre myndigheter ta investeringen med et demoanlegg for havvind langs norskekysten i samarbeid med et av de store selskapene som allerede produserer havvind, som Aker Solutions eller Equinor.

 

Folk flest vet for lite om havets betydning for vår fremtid. Vi håper dette magasinet kan få frem resultater og muligheter i våre blå næringer. Vi har plass til flere på laget som utgjør havbyen!

 

Marit Warncke

Administrerende direktør

Bergen Næringsråd

Norge bør ta investeringen med et demoanlegg for havvind.