Nye Veier Magasin | 4. PÅ SIN FØRSTE JORDOMSEILING
870
page-template-default,page,page-id-870,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Statsraad Lehmkuhl:

PÅ SIN FØRSTE JORDOMSEILING

– Målet vårt er å være en flytende ambassadør for havnasjonen Norge, sier administrerende direktør Haakon Vatle i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Går alt etter planen, legger den ærverdige tremasteren fra kai i september 2021 med kurs for Den Helder i Nederland – første etappe i seilasen som vil bringe skip og mannskap til 35 havner over hele verden.

Prosjektet har fått navnet One Ocean, og med på laget har Vatle og stiftelsen en rekke samarbeidspartnere – bl.a. UD, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen, Bjerknessenteret, Høgskolen Vestlandet, Mowi og Bergen Næringsråd. Med toktet ønsker havnasjonen Norge å sette fokus på den helt sentrale rollen havet spiller i en global bærekraftig utvikling, forteller Vatle.

– Navnet One Ocean spiller nettopp på at vi alle deler havet. De syv verdenshav er jo i realiteten et sammenhengende hav. Med denne turen vil vi skape oppmerksomhet rundt den unike rollen havet spiller i alle menneskers liv, og i tillegg vil det bli utført forskning under toktet. Vi skal innom havområder der det ikke er mye skipstrafikk til vanlig, og vi vil både samle prøver og utføre annen forskning undervis, sier han.

Toktet faller sammen med FNs havtiår, og teamet bak vil være med på å bygge opp under FN-initiativet og både skape og spre kunnskap om havet. Under landligge i store havner som New York og Tokyo vil skuten bli benyttet til arrangementer, foredrag og konferanser.

– Vi ønsker at Statsraaden skal være en viktig møteplass, der ungdom, politikere, næringsliv og andre kan treffes og utveksle kunnskap og synspunkter, sier Vatle.

Alle kan være med

Skuteentusiasten mener livet om bord på en seilskute er ideelt for å skape fellesskap og samhold. Både den norske og nederlandske marinen benytter skuten til lederutvikling. Noe av hemmeligheten er det enkle og tette hverdagslivet om bord, der alle må ta sin tørn, og det ikke er enkelt å gjemme seg bort.

– På Statsraaden har vi fremdeles hengekøyer. Folk sover og lever tett på hverandre om bord, og det skaper et helt unikt fellesskap som på mange måter symboliserer at vi alle er i samme båt. Vi kommer til å skifte mannskap underveis på seilasen, og noen av etappene vil være åpne for alle å delta på. Bookinginformasjon finnes på våre hjemmesider, og jeg kan garantere en opplevelse for livet, sier Vatle entusiastisk.

Selv ønsker direktøren å være med på årunde Kapp Horn og å krysse stillehavet.

– Det er en drøm, og jeg har allerede begynt å glede meg vilt, sier han.

Knytter fortid til fremtid

Bærekraft er selve essensen i toktet, og her er seilskipet den kanskje aller beste løsningen som finnes, mener Vatle.

– Seilskip representerer en bærekraftig teknologi for fortid, nåtid og fremtid. Hva er mer skånsomt enn å ferdes på havet med naturens egne fornybare energi som fremdriftsmiddel? spør han retorisk.

Hensynet til miljø og bærekraft preger planlegging av turen ned til minste detalj. Ruteplanleggerne har lagt vekt på mest mulig tid under seil, i medvind, og minst mulig bruk av motor. I løpet av 2019 blir skipet dessuten utstyrt for batteridrift og kan da kalle seg verdens mest miljøvennlige seilskip i sin klasse.

– Vi skal ikke stå for unødige utslipp, og vi skal ikke forurense luften for menneskene vi besøker, sier han. Dessuten har vi lagt opp til relativt lav snittfart på 4,9 knop. Turen skal gi rom for langsom tenkning og refleksjon, og ikke minst rom til å takle uforutsette hendelser som uvær, uten at det skal gå ut over gjennomføringen, sier han.

Planlagt avslutning av toktet er april 2023. Da planlegges en større havkonferanse i Bergen som ramme rundt hjemkomsten etter 447 dager i sjøen.

– Da blir det godt å få skuten hjem igjen, avslutter Vatle med et smil.

Høsten 2021 legger Statsraad Lehmkuhl ut på sin første jordomseiling.
Vi ønsker at Statsraaden skal være en viktig møteplass, der ungdom, politikere, næringsliv og andre kan treffes og utveksle kunnskap og synspunkter.