Nye Veier Magasin | 6. LYSVERKET SERVERER HAVETS BESTE
872
page-template-default,page,page-id-872,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Sjømatrestauranten Lysverket ble åpnet i 2013, og er kanskje Bergens mest kjente restaurant.
Foto: Bonjwing Lee

LYSVERKET SERVERER HAVETS BESTE

– Vi ønsker å severe den beste maten fra Vestlandet, og den kommer fra sjøen. Her har vi råvarer i verdensklasse, sier Christopher Haatuft, kokk og innehaver av Lysverket restaurant.

Midt i hjertet av Bergen, ved Lille Lungegårdsvannet og i passe gåavstand til både Bryggen og Fløyen, ligger Lysverket. Oppmerksomheten om sjømatrestauranten som åpnet i 2013 har vært stor, og nå står den også i  Michelin guiden: «Large, stylish restaurant located in a 1930s art museum overlooking a park and lake. The modern dishes come with a pleasing simplicity, with the focus on fish and seafood», skriver de i sin omtale.

Kommer rett fra havet

Christopher Haatuft, innehaveren selv, har nettopp vært ute og hentet skalldyr fra Sotra. Han holder fram et fat med kamskjell og smiler som om det skulle være en sjelden skatt.

– En halvtimes kjøring, og så er en ved det store, åpne havet, det er fantastisk. Når jeg har mulighet til det, reiser jeg ut selv for å kjøpe fisk og skalldyr.

Hvilken matopplevelse ønsker du å gi gjestene dine?

– Jeg vil at gjestene skal få smake ting som er stedstypiske og tradisjonelle, men som er servert på en måte de ikke har sett før.

Som for eksempel klippfisk og røyket torsk. Eller den lille porsjonen med Bergens fiskesuppe som en, ikke uvanlig, kan få som forrett.

Tradisjonelt med moderne vri og null snobberi

Fine dining er på moten, og med det også ord som forsøker å beskrive matopplevelser og trender. The New York times kaller maten på Lysverket «Neofjordic».

Nyfjordisk eller ikke, Haatufts visjon for Lysverket er enkel:

– Vi har lyst til å servere det beste fra sjøen. Det er andre steder i verden som har like god sjømat som oss, men ingen steder som har bedre. En stor fordel er at vi har masse rent vann.

Så er han allergisk mot snobberi.

– Det verste jeg hører, er folk som sier at «dette var interessant». Mat skal jo først og fremst smake godt!

– Enda verre er det om folk ikke blir mette av en hovedrett, da har en feilet enormt, legger han til.

Kjenner til leverandørene

Han setter stor pris på den satsingen som Bergen for tiden har på sjømat, og er også utrolig takknemlig for all forskningen på hav og sjømat i byen.

– En kveld tok Havforskningsinstituttet over Lysverket, vi serverte spennende råvarer som de hadde funnet på tokt, for eksempel panserreker, sjøpølser og rognlodde. Og til og med tørket glassmanet, sier Haatoft, som innrømmer at det siste ikke var hans favoritt.

– Det var helt fantastisk. Jeg har enorm respekt for kunnskapen deres, og forskerne er jo like lidenskapelig opptatt av sjømat som jeg.

Lærte å jobbe i New York

Haatuft har jobbet på en av New Yorks beste restauranter, Michelin-restauranten Per Se.

– Det var et utrolig stressende arbeidsmiljø hvor en kunne bli sagt opp på dagen. Men hadde det ikke vært for den erfaringen, ville ikke Lysverket blitt noe av. Der lærte jeg virkelig hva det vil si å jobbe, sier Haatuft.

Christopher Haatuft har jobbet på en av New Yorks beste restauranter. Det var både spennende og utrolig stressende, men erfaringen inspirerte han til å starte sin egen restaurant. Foto: Lisbet Jære
Vi har lyst til å servere det beste fra sjøen. Det er andre steder i verden som har like god sjømat som oss, men ingen steder som har bedre. En stor fordel er at vi har masse rent vann.