Nye Veier Magasin | 10. NORGES STØRSTE TRAINEEKULL
876
page-template-default,page,page-id-876,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
UTVIKLING: Ved siden av full jobb følger alle traineene et utviklingsprogram i regi av Bergen Næringsråd med ledelse, innovasjon, medietrening, forhandlingsteknikk og bærekraft som tema.
Foto: Ole Reinert Berg-Olsen, Bergen Næringsråd

NORGES STØRSTE TRAINEEKULL

40 arbeidsgivere i Bergensregionen gikk sammen for å gjøre seg attraktive og skape jobber for nyutdannede. Det ga 1200 søkere, 29 ansettelser og Norges største traineekull.

Sterke regioner kjennetegnes av vekst, tilgang på kompetent arbeidskraft, og at talenter ønsker å bo og jobbe der.

– Trainee Vest startet vi opp for å beholde og tiltrekke oss talentene til regionen, sier prosjektleder Stine Fjeldstad i Bergen Næringsråd.

– Når mange aktører går sammen om å tilby en rekke attraktive stillinger for nyutdannede, virker det som trekkpapir på kompetente ungdommer.

Hypotesen har vist seg å stemme. Allerede første året mottok Trainee Vest 833 søknader, året etter økte antallet til over 1200 søknader.  Etter nøye utvelgelser startet 29 traineer i det ettårige traineeprogrammet høsten 2018.

– Vår styrke er et tverrfaglig program på tvers av bransjer og fagområder, der vi forener nyutdannede med ulik utdanningsbakgrunn.  Dermed opparbeider de seg et unikt nettverk fra første dag i ny jobb, ny bransje og ny by.  Og det gir tverrfaglig kompetanse når shipping, sjømat, transport og forsikring møter offentlige sektorer som kommune, helse og utdanning.

– Nettverket skal også gi nye forretningsmuligheter for bedriftene, i tillegg til å være svært verdifullt for den enkelte. Det er flere talenter som har flyttet til Bergen som følge av at vi startet Trainee Vest. Programmet skaper et miljø og et samhold som gjør det lettere å ta valget om stilling i en ny by, sier Fjeldstad.

Bærekraftsambassadører

Ved siden av full jobb følger alle traineene et utviklingsprogram i regi av Bergen Næringsråd med ledelse, innovasjon, medie-trening, forhandlingsteknikk og bærekraft som tema.

– FNs bærekraftsmål har vært en rød tråd gjennom hele programmet, der vi helt fra starten har hatt god støtte fra Bjørn Haugland i Norge 203040.  Flere av traineene er svært opptatt av hvordan de kan øke fokuset på bærekraft hos arbeidsgiver. Vi er stolte av at Trainee Vest på sikt kan bidra til at fremtidige ledere i Bergensregionen også er ambassadører for et mer bærekraftig næringsliv. Det skal i alle fall ikke stå på manglende kompetanse, smiler prosjektlederen.

Får lederansvar

Jørgen Austvik og Linn Hauan er raineeer  i renovasjonsselskapet BIR. De er storfornøyde med trainee-oppholdet.

– Jeg har fått varierte arbeidsoppgaver og prøvd ulike stillinger for å se hvilken vei jeg bør følge videre; leder, spesialist eller jobbe med prosjekter, forteller Austvik.  Han har allerede fått lederansvar og plass i ledergruppen.

– Fra første stund ble jeg tatt med i store innovasjonsprosjekter, og jeg kommer til å ha en rolle i flere av disse fremover, sier Austvik.

Kompetanse og nettverk er gull verdt  for karrieren

– Jeg har vært veldig heldig som har fått starte HR-karrieren i en fremoverlent miljøbedrift som BIR, sier Hauan.

– Gjennom traineeåret har hun blant annet fått kunnskap om digital markedsføring, tjenesteinnovasjon, design thinking, bærekraftige forretningsmodeller og sirkulærøkonomi.  I tillegg har jeg blitt kjent med veldig mange flotte folk både i Trainee Vest og i BIR.

Har dere tips til hvordan folk kan bli mer bærekraftig i hverdagen?

– Mitt beste tips for å leve mer bærekraftig er å kutte ned på kjøtt og animalske produkter. Det er et relativt enkelt tiltak som utgjør utrolig stor forskjell. Kildesortering er også et viktig tips, men det aller beste er å kjøpe færre nye varer som senere blir til søppel. I stedet kan vi handle brukt og dyrke vår egen mat. Det er både bærekraftig og gøy, sier Hauan entusiastisk.

Austvik tar ofte sykkelen til arbeidsstedet; – Kutt ned på syden- og jobbreisene, og prøv å sykle til jobben.

Visste du at…

 

  • Bergen Næringsråds traineeprogram har som mål å tiltrekke de beste nyutdannede talentene til regionens næringsliv.
  • 40 bedrifter er medlemmer i programmet
  • 90% av traineene får fast jobb etter traineeåret
  • I 2019 fikk programmet over 1200 søknader
  • I løpet av to år har Trainee Vest og partnerbedriftene tilbudt 51 nyutdannede gode jobb- og utviklingsmuligheter i regionen.
  • Det tredje kullet i Bergen Nærings-råd sitt traineeprogram starter høsten 2019