Nye Veier Magasin | A4 Fana sparebank
931
page-template-default,page,page-id-931,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Den nye kummen er lett å installere.

En annerledes sparebank

Hun brenner for bærekraft, administrerende direktør Lisbet Nærø i Fana Sparebank. Sammen med vel hundre medarbeidere jobber hun for å gjøre en forskjell – for kundene og nærmiljøet i Bergen.

– Hvis alle bidrar litt til å nå alle bærekraftmålene, kan vi oppnå mye. Her i banken har vi et aktivt forhold til bærekraft og samfunnsansvar og vil etterlate oss gode avtrykk i det vi gjør, sier Nærø. Tidligere i år samlet hun alle ansatte til workshops, der fokus var på hva banken kan gjøre i forhold til å nå bærekraftmålene.

– Som frittstående bank og en del av finansnæringen legger vi nå til rette for grønne produkter som lån og obligasjoner. Vi lanserte Grønne innskudd for tre år siden, og kan med det tilby innskytere en garanti for at deres midler brukes i grønne virksomheter, forteller hun. – Ordningen blir sertifisert av Veritas, så her kan kundene være sikre på at de får det de etterspør, understreker hun.

Fana Sparebank har vært en miljøsertifisert bedrift siden 2015 og har som mål å bli helt karbonnøytrale i løpet av 2019. Alle ansatte får støtte til å benytte bysykkelordningen. Det heleide eiendomsmeglerfirmaet Himla er heldigitalt, og banken snur hver stein i jakten på gode og bærekraftige løsninger. Men det handler også om å stimulere omgivelsene.

– I 2018 delte vi ut den første Bærekraftsprisen sammen med Bergen Næringsråd, den gikk til Grieg Gruppen. Sir David Attenborough mottok ærespris. Dessuten er vi med og finansierer Raftoprisen, og vi er aktive sponsorer og samarbeidspartnere med Kirkens Bymisjon og Bergens kunnskapssenter for barn og unge, VilVite, forteller den engasjerte banksjefen.

Store støttemidler deles også ut årlig til en rekke lag og foreninger for barn og ungdom, både innen idrett, kultur og musikk. I 2018 var det nærmere ett tusen mottakere av støtte fra banken.

– En frittstående lokalbank har et ansvar for omgivelsene, og vi er opptatt av å være en aktiv støttespiller i lokalsamfunnet. Det å sørge for et bredt og godt aktivitetstilbud til barn og ungdom i byen vår, er noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre en bærekraftig fremtid, mener Nærø.

Men engasjementet stanser ikke ved barn og unge. Nærø er opptatt av at alle skal nyte godt av bankens tjenester, og har funnet en enkel løsning på det som kan være et stort problem for noen.

– Vi er en bank som satser sterkt på digitalisering. Samtidig ser vi at det kan medføre at særlig eldre bankkunder blir diskriminert. Vi løser det ved å kjøre hjem til kundene med en lap top. Så løser vi behovene der.

Bærekraftengasjementet gir også noen hyggelige bieffekter, kan Nærø fortelle.

– I mars fikk vi en spesialpris for samfunnsansvar fra Great Place to Work, og tok tiendeplassen blant Norges beste arbeidsplasser. Det viser at det vi gjør, blir lagt merke til, og det er selvsagt veldig gøy, sier Lisbet Nærø.

 

Sammen med Bergen Næringsråd tok Fana Sparebank initiativ til den første Nattevandringen i Bergen. Over 5000 deltok og var med å gikk for FNs Bærekraftsmål.