Nye Veier Magasin | A5 BIR
932
page-template-default,page,page-id-932,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Forsker Dorinde Kleinegris viser glassrørene der mikroalgene blir dyrket, til nysgjerrige tilhørere.

Vil gjøre matavfall til fiskefôr

Mens matavfall tradisjonelt benyttes til produksjon av biogass og gjødsel, går BIR nye veier. – Landbruket på Vestlandet har ikke behov for gjødsel, så derfor ser vi til havbruk, sier Toralf Igesund, sjef for forskning og utvikling i BIR AS.

Derfor har BIR gått sammen med forskningsmiljøer og gründerbedrifter for å finne frem til alternativ utnyttelse av næringsstoffene i matavfallet. Produksjon av melbillelarver og mikroalger er to alternativer som peker seg ut.

– Vi jobber sammen med Invertapro på Voss og NORCE Norwegian Research Centre AS i Bergen, og resultatene er lovende, sier Igesund.

Larver på Voss

På Voss er daglig leder Alexander Solstad Ringheim i Invertapro Norge AS i full sving med å dyrke melbillelarver med næringsavfall fra Bergen som råstoff. Bedriften har allerede startet prøveproduksjon av larvene som for en stor del ender som et proteinrikt mel som kan brukes til både menneske- og dyrefôr.

– Larvene fra melbiller består av opptil 60 prosent protein med en veldig god sammensetning av aminosyrer, i tillegg til en rekke mineraler. Dette melet kan brukes som tilsetning til både mat og fôr, sier Ringheim.

– Vi har allerede produsert brød i samarbeid med Meny og Bakehuset, som er solgt over hele Oslo. Tilbakemeldingene har vært veldig gode, forteller han.

Bedriften er i oppstartsfasen, men Ringheim og medarbeiderne hans har planene klare for ekspansjon.

– Vi planlegger byggingen av et fabrikkanlegg i 2021 som vil nå et produksjonsvolum på 760 tonn tørkede larver årlig i 2023. Dette er en innovativ måte å benytte verdifullt avfall på – og vi tror det vil bli et viktig råstoff for fôr til oppdrettsnæringen når vi får opp volumene, sier han.

Mikroalger i Bergen

I Bergen forsker Dorinde Kleinegris på mikroalger til det samme formålet. De fototrofe algene vokser i saltvann, og omdanner lys, CO2 og næringsstoffer fra matavfall til protein og fettstoffer. Produksjonen foregår i klare glassrør og henter CO2 fra fangstanlegget på Mongstad. Målet på sikt er å tilby en erstatning for fiskeolje i fiskefôr.

– Med den veksten som er ventet og ønsket i oppdrettsnæringen, vil det være svært viktig å finne gode erstatninger for fiskeolje som det ikke vil være nok av. Mikroalger vil kunne bli en fullgod erstatning, sier Kleinegris. Likevel er det et stykke frem.

– Vi må få ned kostnadene for at produktet skal bli konkurransedyktig. Per i dag handler det først og fremst om å frigjøre mer av næringsstoffene i avfallet og dessuten også krysse frem mikroalger med optimalisert næringsopptak og økt produktivitet. Vi er kommet langt på kort tid, og jeg tror dette vil la seg løse, sier Kleinegris.

Toralf Igesund er enig.

– Vårt mål er å nyttiggjøre oss de ressursene som ligger i avfall på en måte som er tilpasset forholdene her på Vestlandet. Da må vi vende oss til havet, slik folk i denne regionen alltid har gjort, avslutter han.

Melbillelarver blir til proteinmel hos Invertapro på Voss.