Nye Veier Magasin | A7 ABB
934
page-template-default,page,page-id-934,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Knut Rongve er Head of Project Delivery Subsea and New Energy i  ABB.

ABB: Neste generasjons kraftsystemer under vann

Med over 25 års erfaring fra undervanns teknologiutvikling står ABB overfor et gjennombrudd når resultatet av et sjuårig utviklingsprosjekt i samarbeid med Equinor, Chevron og Total settes i testdrift sommeren 2019.

Det var i 2013 at selskapet gikk sammen med de tre oljeselskapene i et Joint Industry Program verdt 100 millioner USD for å utvikle neste generasjons kraftforsyningssystemer for store havdyp, forteller Head of Project Delivery Subsea and New Energy Knut Rongve i ABB.

– Nå er vi på testdriftstadiet, og skal sette anlegget i drift i en testperiode på tre tusen timer ved vårt testanlegg i Finland, sier Rongve.

Den nye teknologien som vil kunne levere 100 MW elektrisk kraft over avstander opp til 600 km og ned til 3000 meters dyp, vil gi petroleumsindustrien nye muligheter til å redusere CO2-utslipp og vil medføre sterkt reduserte kostnader i både investeringer og drift.

– Dette er nøkkelteknologi i arbeidet med elektrifisering av norsk sokkel, og kan til og med gjøre det mulig å unngå å bygge plattformer i forbindelse med igangsetting av produksjon på nye funn, sier Rongve.

– Kraftleveranser på dette nivået vil også gjøre det mulig å fjernstyre produksjonsanlegg som ligger uten eksisterende infrastruktur, sier Rongve.

Teknologien omfatter alle komponenter knyttet til energilevering, som frekvensomformere, bryteranlegg, lavspent fordeling og tilhørende kontrollutstyr. Hos ABB har utviklingsarbeidet involvert opp mot 200 av selskapets mest erfarne ingeniører i samtlige divisjoner i selskapet. Ansatte over hele Europa har vært involvert, mens prosjektet har vært styrt fra Norge, med Rongve som prosjekteier for prosjektet. Han kan ikke få fullrost teamet.

– Vi har allerede bred erfaring fra subsea-feltet , og har levert avanserte subsea- kraft-systemer til blant annet, Tyrihans, Åsgård og Gullfaks. I dette prosjektet utvikler vi alle hovedkomponenter for å bygge komplette kraftforsyningssystemer sammen med subsea frekvensomformere for å styre turtallet på store pumper og kompressorer. Dette har vært et stort og utfordrende arbeid, og vi er glade over å være i en fase der vi kan begynne systemtesting av utstyret.

Levering av elektrisk kraft i undervannsmiljøer og på store dyp vil ha store konsekvenser ved å muliggjøre mer miljøvennlig produksjon av fremtidige mindre funn av olje og gass, og teknologien vil også kunne spille en stor rolle i andre driftsmiljøer til havs, for eksempel havvind-produksjon.

– I alle sammenhenger der det skal leveres eller produseres elektrisk kraft, er det nødvendig med robuste forsynings- og distribusjonssystemer med lang levetid og minimalt vedlikeholdsbehov. ABB ser på dette som en stor mulighet og ønsker å bidra til det grønne skiftet med avansert teknologiutvikling, sier Rongve.

– Utstyr som skal brukes på store havdyp stiller store krav til teknologi og løsninger. Vi har lang erfaring på dette feltet, og vil fortsette å støtte industrien med de gode løsningene i fremtiden, sier Rongve.